Bardzo popularny i lubiany, często widywałam rozmaite przepisy, które jakoś mnie nie kusiły. Ten przepis ujął mnie bardzo małą ilością tłuszczu, dodatkiem migdałów i daktyli. Chlebek jest słodki i soczysty, świetne małe co nieco kawy lub nawet idealny na bananowe śniadanko.
Bardzo prosty przepis, należy jedynie krótko wymieszać składniki, identycznie jak przy muffinkach.
Składniki:
- 400 g mąki
- 200 g mielonych migdałów
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól
- 60 ml neutralnego oleju
- 150 g cukru
- 3 jajka L
- 200 ml kefiru lub maślanki
- 3 bardzo dojrzałe banany
- 10-12 miękkich daktyli
Wykonanie:
- Keksówkę wysmarować olejem. Piekarnik nastawić na 180°C. Odważyć mąkę, migdały, sodę oczyszczoną, soli na czubek łyżeczki i dobrze wymieszać.
- Olej, cukier, jajka i maślankę ubić ręcznym mikserem i wymieszać z odmierzonymi suchymi składnikami. Banany obrać i rozgnieść widelcem. Wmieszać do ciasta. Daktyle pokroić w drobne paseczki i połączyć z ciastem. Ciasto przełożyć do keksówki. Wyrównać powierzchnię.
- Bananowy chlebek wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę. Studzić na kratce. Gdy wystygnie wytrząsnąć z foremki. Można posypać cukrem pudrem.
Życzę smacznego!
Cały chlebek to 12 porcji
1 porcja zawiera: 375 kcal, 48 g węglowodanów, 10 g białka, 16 g tłuszczów
Uwagi:
Upiekłam bananowy chlebek w 1 keksówce, ale jest ogromniasty i niewygodny do porcjowania. Następnym razem na pewno upiekę 2 mniejsze chlebki.
Przepis zaczerpnęłam z magazynu „Das Kochretzept” Ausgabe 3/2014

Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂