Mięso mielone doskonale komponuje się z delikatnym smakiem bakłażana. Sprawdzi się jako danie obiadowe lub będzie świetną kolacją. Dodatek ugotowanej kaszy jaglanej sprawi, że nadzienie mięsne będzie mięciutkie i delikatne.
Bardzo proste i naprawdę szybkie danie do przygotowania. Jeśli planujesz je przygotować, ugotuj na śniadanie większą porcję kaszy jaglanej, a uporasz się z nim w expresowym tempie. Sos jogurtowy dopełni smak faszerowanego bakłażana. Jeśli do sosu dodasz jeszcze posiekane listki mięty, szykuje się prawdziwa uczta. Zatem do dzieła. Zapraszam do przepisu.
Składniki na 2 porcje:
- 2 bakłażany
- 250 g mięsa mielonego (dowolnego, ulubionego)
- 1 pomidor
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- kilka gałązek tymianku, oregano lub rozmarynu
- niecała szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- oliwa
- sól
- pieprz
- parmezan lub grana padano
Składniki na sos jogurtowy:
- 200-250 g jogurtu greckiego
- 1 czubata łyżeczka musztardy
- 1 płaska łyżeczka płynnego miodu
- skórka starta z 1/2 cytryny
- posiekana mięta — opcjonalnie
Wykonanie:
- Bakłażany przekroić wzdłuż na pół. Miąższ ponacinać delikatnie w kratkę, tak by nie uszkodzić skórki. Posolić, oprószyć pieprzem i posmarować oliwą. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w 200 ° C 15-20 minut, aż bakłażan zmięknie. Miąższ delikatnie usunąć przy pomocy łyżeczki, pestki odrzucić, a resztę mięsistego środka pozostawić do nadzienia, najlepiej na sitku by obciekł z nadmiaru wody
- Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na patelni bez rumienienia. Dodać czosnek
- Mięso mielone wymieszać z podduszoną cebulą i czosnkiem. Mocno doprawić solą i pieprzem. Dodać kaszę jaglaną, jajko i drobno pokrojonego, obranego ze skóry pomidora (tylko twarda część, bez pestek i wody) jak również upieczony i pokrojony w kostkę miąższ z bakłażana
- Przygotowanym farszem napełnić połówki bakłażanów, posypać startym serem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 ° C. Piec około 25-30 minut.
- Jogurt wymieszać z 1 łyżeczką musztardy, dodać miód i posypać startą skórką z wyparzonej cytryny bio. Świetnym dodatkiem smakowym jest mięta. Listki mięty pokroić w cieniutkie paseczki i wymieszać z sosem
- Bakłażana podawać z sosem jogurtowym
ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂