Babka zebra zachwyca swoim wyglądem, to jest pewne, bo jeśli chodzi o smak to babka jak to babka, pomimo dodatku oleju i wody nie jest najwilgotniejsza. Polecam użyć dobrej jakości kakao, bo to właśnie ono nadaje babce charakteru i dobrego smaku. Także pomimo tego, iż za babkami nie przepadam, zjedliśmy ją ze smakiem i bez specjalnych wyrzutów sumienia, ponieważ to kolejny udany wypiek, w którym cukier zastąpił ksylitol.
Polecam, bo już samo tworzenie zeberki jest bardzo zabawne i interesujące. Następnym razem babkę zrobię z polewą czekoladową, będzie na pewno smaczniejsza.
Składniki:
- 5 jajek
- 1,5 szklanki ksylitolu lub cukru
- 2,5 szklanki mąki orkiszowej 630
- 1 niepełna szklanka oleju
- 1 niepełna szklanka gazowanej wody mineralnej
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki kakao
Wykonanie:
- jajka ubić z cukrem na gęsty kogel-mogel
- zmniejszyć obroty miksera i dosypywać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dolewać olej oraz wodę mineralną
- ciasto podzielić na 2 równe części. Pierwszą wymieszać z 3 łyżkami mąki, drugą część z 3 łyżkami kakao
- do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej grysikiem lub mąką wylewać ciasto naprzemiennie — łyżkę białego, na to łyżkę ciemnego ciasta itd., aż do wyczerpania składników
- piec w 180`C 60 minut
- wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem (u mnie zmielony ksylitol)
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂