Babka na bogato, z dodatkiem suszonych moreli i żurawiny. Pyszna, owocowa, bardzo aromatyczna i wilgotna dzięki dodatkowi mleka kokosowego. Pożywna i syta, bardzo przypomina keks. Idealna i na drugie śniadanie i do popołudniowej kawki.
Łasuchy będą mruczeć z zadowolenia! Myślę, że „otulona” białą polewą czekoladową może pięknie prezentować się na Wielkanocnym stole. Zapraszam do przepisu!
Składniki:
- 100 g wiórków kokosowych
- 100 mielonych orzechów laskowych
- 200 g masła
- 120 g ksylitolu/cukru
- 5 jajek
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 g suszonej żurawiny
- 200 g suszonych moreli
- 200 ml mleka kokosowego
Wykonanie:
- wiórki kokosowe i orzechy lekko podprażyć na patelni bez tłuszczu
- posiekać żurawinę i morele
- masło utrzeć na puch. Dodawać na przemian cukier i jajka każdorazowo ucierając około 1/2 minuty na średnich obrotach miksera
- w misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, wiórkami kokosowymi i mielonymi orzechami. Dodać żurawinę, morele i mleko kokosowe, następnie stopniowo wmieszać do masy jajecznej
- foremkę wysmarowaną masłem i wysypaną mąką lub bułką tartą napełnić ciastem. Piec w 180`C 55-60 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy babka jest upieczona
- wystawić foremkę z piekarnika. Po 10 minutach uwolnić babkę z foremki. Wg upodobań obsypać cukrem pudrem lub polać czekoladą
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂