Ta sałatka to znak, że wiosna rozgościła się na dobre. Maj w tym roku wyjątkowo nas nie rozpieszcza. Pomimo panującego zimna rzodkiewki jednak urosły. Sałatka powstała właśnie z pierwszych działkowych plonów. Sam przepis jest wiekowy, ale tak samo na nowo zachwyca każdej wiosny. Takiej ilości szczypiorku nie da się zjeść w żadnej innej kombinacji sałatkowej. Idealna na kolację, pyszna z pajdą chrupiącego chleba lub świeżą bagietką.
Składniki na 3 porcje:
- 3 jajka
- pęczek rzodkiewek
- pęczek szczypiorku
- 2 łyżki majonezu lub śmietany, lub jogurtu
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
- Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, pokroić w kostkę.
- Rzodkiewki przekroić na pół, następnie w pół talarki.
- Szczypiorek posiekać.
- Wszystkie pokrojone składniki umieścić w salaterce i wymieszać z majonezem lub śmietaną (z majonezem jest najsmaczniejsza lub pół na pół.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem. Życzę smacznego!
Właściwości zdrowotne i wartości odżywcze rzodkiewek
Przesmaczna rzodkiewka (Raphanus sativus L.) znana była już Egipcjanom przeszło 2 tysiące lat temu i stanowiła wielki przysmak faraonów. Do Europy trafiła za sprawą starożytnych Rzymian, skąd w XIII wieku wiedza o jej uprawie została rozprzestrzeniona na Niemcy. Obecnie warzywo to uprawiane jest niemal w każdym regionie świata, choć dziko rosnącą spotkać można jeszcze jedynie na terenie Chin.
Rzodkiewka dostarcza większości witamin i składników mineralnych.
- Jest dość dobrym źródłem witaminy C, 100 g dostarcza 20,6 mg tej witaminy.
- Oprócz tego dostarcza również niewielkich ilości witamin: B1, B2, PP oraz takich składników mineralnych jak: żelazo, wapń, siarka, magnez, miedź, mangan, molibden i jod.
- W jednym produkcie występowanie żelaza, miedzi i magnezu może korzystnie wpływać na procesy krwiotwórcze w organizmie, dlatego rzodkiewki polecane są osobom cierpiącym na niedokrwistość.
- O rzodkiewkach z racji ich niewielkiej kaloryczności powinny pamiętać osoby z nadwagą, stosujące diety odchudzające.
- Charakterystyczny smak warzywa — olejek goryczkowy, zawiera siarkę i działa pobudzająco na układ trawienny. Równocześnie obniża nadmiar kwasów w żołądku, zapobiegając niestrawności i likwidując zgagę, ponieważ jest zasadotwórcza (+6).
- Rzodkiewka pobudza wydzielanie żółci oraz działa bakteriobójczo w stosunku do obecnych w przewodzie pokarmowym mikroorganizmów.
- Warzywo to jednak ze względu na dużą zawartość olejków, glikozydów i kwasów organicznych powinny unikać osoby z chorobą wrzodową i dwunastnicy. Nie są również wskazane w diecie osób z zapaleniem wątroby i nieżytem jelit.
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂