Arabski chlebek z tahini — aromatyczny zawijaniec. Znakomity wypiek na podwieczorek do kawy lub na niedzielne śniadanie. Prosty drożdżowy wypiek bez dodatku jajek z cudownym, chałwowym nadzieniem.
Prosty, smaczny, godny polecenia. Podczas pieczenia zapach z piekarnika zniewala.
Dawno miałam już na oku ten przepis, a po przygotowaniu domowej tahini nie miałam już wyboru, tylko go upiec. Jest pyszny!
Składniki:
- 400 g mąki orkiszowej jasnej 630
- 200 ml mleka
- 30 ml wody
- 50 g masła
- 2 czubate łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 op. suchych drożdży
Nadzienie:
- 1 szklanka tahini
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka cynamonu
Dodatkowo:
- 1 żółtko
- 2 łyżki mleka
- sezam do posypania
Wykonanie:
- mleko podgrzać w garnuszku. Dodać pokrojone masło, by się rozpuściło. Do misy miksera wlać mleko, dodać pozostałe składniki i zagnieść hakiem jednolite ciasto. Przykryć misę i pozostawić do podwojenia objętości
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Uformować w kulki, przykryć i pozostawić na 15 minut
- tahini wymieszać z cukrem pudrem.
- każdą kulę rozwałkować na okrąg o średnicy 25-30 cm i grubości 3 mm. Posmarować przygotowanym tahini i posypać cynamonem i ściśle zrolować. Następnie rulon skręcić jak sznurek, trzymając sztywno jeden koniec i obracając drugim. Tak skręcony, nieco rozciągnięty rulon ciasta wypełniony tahini skręcamy w postać ślimaka. Końcówkę ciasta włożyć pod spód, spiralnie skręconego chlebka. Chlebki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia
- wyrośnięte chlebki posmarować żółtkiem wymieszanym z 2 łyżkami mleka i posypać sezamem. Piec w 180`C 25 minut do zrumienienia. Studzić na kratce
SMACZNEGO!

Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂